Stichting Stockholm Archipel

De archipel van Stockholm bestaat uit duizende kleine eilanden en is een prachtig natuurgebied in de Baltische zee langs de kust bij de Zweedse hoofdstad.

De Stichting Stockholm Archipel (Skärgårdstiftelsen) die in 1959 is opgericht is eigenaar van, en beheert ongeveer 15% (100 km2) van het oppervlak van de archipel met als doelstelling om het natuurlijke en culturele erfgoed te behouden.

In 2006-2007, als onderdeel van een EU-projekt om de sanitatie op de eilanden te verbeteren, heeft Clivus Multrum meer dan 40 toiletten geinstalleerd op de eilanden die via de veerdienst bereikt kunnen worden.


Susedalen Parkeerplaats

De Susedalen parkeerplaats langs de E6 autosnelweg ligt net ten zuiden van Falkenberg in het zuidwesten van Zweden en wordt door het Zweedse ministerie van transport (Trafikverket) beheert. Koning Karl XVI Gustaf heeft de parkeerplaats in november 1996 geopend.

Miljeubescherming was een belangrijke overweging bij het ontwerp van de parkeerplaats. Het water van de weg, bijvoorbeeld, wordt in speciale basins opgevangen om vervuiling van de omgeving door wegzout, etc. te voorkomen.

The toiletten zijn van roestvrijstaal gemaakt en staan in verbinding met grote Clivus Multrum containers in de kelder.

Omdat de parkeerplaats meer bezoekers ontving dan oorspronkelijk verwacht heeft Clivus Multrum de installatie in 2003 herbouwd en uitgebreidt. Nu kan de installatie enkele honderden bezoekers per dag aan.


Bronx Zoo Eco-Restroom (New York)

De dierentuin van de Bronx ontvangt reeds sinds 1899 duizenden bezoekers per dag. Met ongeveer 1 km2 is de dierentuin de grootste stadsdierentuin in de Verenigde Staten. Per jaar komen er zo’n 2 miljoen bezoekers en er wonen meer dan 4000 dieren. De Wildlife Conservation Society is eigenaar en beheert de dierentuin met een oogmerk voor miljeubehoud. Zodoende is er een focus op duurzame bouwmethodes.

De toiletten bij de Bronxdale ingang waren aan vervanging toe als gevolg van een kapotte septische tank. En het plaatsen van een nieuwe septische tank was een te groot risico in verband met mogelijke vervuiling van de nabije Bronx River. Ook van de mogelijkheid om het gebouw op het riool aan te sluiten moest worden afgezien vanwege de enorme kosten om onder de Bronx River Parkway snelweg door te graven.

Dus besloot de dierentuin om een Clivus Multrum systeem met komposttoiletten te installeren. De installatie bestaat uit 10 grote kompostcontainers. Bovenop de geldbesparing, gebruiken de toiletten slechts een fractie van het water die een standard installatie zou gebruiken.

De Eco-Restroom heeft meer dan een half miljoen bezoekers per jaar. De 15 micro-flush toiletten gebruiken slechts 0.2 liter water per spoeling, wat resulteert in een besparing van bijna 4 miljoen liter water per jaar.


Het DANO-projekt

Kanoën in Dalsland en Nordmarken, een gebied met tientallen meren en rivieren in centraal Zweden, is een geweldige ervaring die veel toeristen trekt uit Zweden en het buitenland.

De sanitaire voorzieningen bij de campingplaatsen was een grote uitdaging omdat de bestaande voorzieningen onvoldoende capaciteit hadden met als gevolg dat er vervuiling ontstond.

Sinds 2000 heeft het DANO natuurgebied 103 campingplaatsen ontwikkeld met meer dan 140 Clivus Multrum installaties.