De eerste Clivus Multrum is in 1939 door Rikard Lindström ontworpen en gebouwd. Hij wilde niet dat het water van het meer bij zijn huis, en waarin zijn familie regelmatig ging zwemmen, vervuild werd door de riolering van het  huis. Het bestaande system voldeet niet en zodoende ging hij aan de slag. Op dat moment had Zweden er een nieuwe uitvinding bij, en een die volledig in harmonie was met de natuur.

Geïnteresseerde buren sloten zich snel aan bij het idee van Rikard Lindström en zodoende kwam een kleine produktie tot stand. Kurt Atterberg, een patentingenieur en tevens een van de bekendste componisten van Zweden, overtuigde Rikard Lindström ervan om een patentaanvraag in te dienen. Zodoende heeft hij in 1960 dan ook een patent aangevraagd onder de naam Clivus, het latijnse woord voor inclinatie.

Tegenwoordig heet het produkt Clivus Multrum. Het concept “Multrum” is later door professor Sven E. Arrhenius van de Veterinaire Universiteit van Stockholm toegevoegd. Hij vondt dat “Multrum”, daar waar materie wordt afgebroken, het concept van Clivus verduidelijkt.

Rikard Lindström is in 1993 overleden maar zijn naam leeft voort. Zijn gesloten systeem bespaart water en voorkomt dat afval uit toiletten, via de riolering, in onze meren en rivieren terechtkomt. Er is nog een lange weg te gaan voordat zijn uitvinding de miljoenen mensen bereikt die een gebrek hebben aan sanitaire voorzieningen en zuiver water.

“Simpel maar briljant”, Sörmlandse Courant (Juni 1971)