De Clivus Multrum maakt gebruik van natuurlijke processen om faeces en urine af te breken tot stabiele en geurloze eindprodukten. Het zogenaamde kompostproces is een biologisch proces. Het heeft een vochtige omgeving nodig met goede ventilatie zodat de micro-organismen hun werk kunnen doen.

Het proces is aerobisch en kan bij uiteenlopende omgevingstemperaturen plaatsvinden (zelfs als het buiten vriest), in tegenstelling tot anaerobische processen die methaangas produceren en die bij hogere temperaturen plaatsvinden. Dit laatste vindt niet plaats in een Clivus Multrum-installatie.

Om het kompostproces op gang te brengen wordt er in de container een startbed aangelegd van turf, houtsnippers en aarde. Dit laatste is nodig om de voor het proces belangrijke organismen toe te voegen. Van tijd tot tijd, tijdens het gebruik van de toiletinstallatie, is het aan te raden om houtsnippers of andere materialen met een hoog koolstof gehalde toe te voegen om de kompost poreus te houden. Dit is belangrijk met betrekking tot het filteren van de vloeistof en de ventilatie van de kompost. 

Let op! Gebruik geen snippers van spaanplaten, hard hout zoals eik, of hout dat behandeld is. Gebruik ook geen krantenpapier, boombladeren, of lang gras. Deze kunnen een impermeabele laag vormen waardoor de vloeistof niet meer door kan filteren. Normaal toiletpapier is wel toegestaan.

De kompost

Het grootste gedeelte van de vaste, organische stoffen worden omgezet in kooldioxide en water, en verdampen. Na 5 tot 10 jaar blijft er slechts een kleine hoeveelheid eindprodukt over met mineralen die men in normale aarde aantreft.

Als het gebruik goed op de grootte van de container is afgestemd, kan de kompost enkele tientallen jaaren in de container blijven zitten.

De kompost kan na verwijdering uit de container als potgrond in de tuin gebruikt worden.

Het percolaat

De vloeistof (voornamelijk urine) ondergaat een belangrijke biochemische verandering terwijl hij door de komposthoop en het startbed naar de bodem van de tank sijpelt. Als de vloeistof uiteindelijk in de ruimte onderin de container is terechtgekomen is het een stabiele, geurloze zoutoplossing geworden. Het is een gebalanceerde meststof met een hoog stikstof gehalte dat geschikt is voor gras, planten en bloemen. Voor gebruik, wordt aangeraden om de vloeistof met water te verdunnen. Het percolaat is biologisch stabiel en kan indien nodig worden opgeslagen.

Ventilatie

Een luchtstroom wordt via de toiletstoel door de kompostruimte gevoerd. Deze luchtstroom is belangrijk om vervelende luchtjes in het toilet te voorkomen, en om zuurstof aan het kompostproces toe te voegen.

Ziektekiemen

Gedurende het kompostproces worden eventuele ziektekiemen afgebroken door bacteriën en andere organismen die in aarde van het startbed zitten.

De vloeistoffen ondergaan een process van zogenaamde nitrificatie. Het eindresultaat is een zwart-bruine vloeistof die vrij is van ziektekiemen, en rijk is aan ammoniumnitriet en ammoniumnitraat. Het heeft een hele lichte aardgeur.

Gedurende de jaren heeft Clivus Multrum monsters uit haar installaties laten onderzoeken (zie Testresultaten). Op verzoek kunnen we voor klanten een monsteranalyze uitvoeren.